University College Zaanstad?

Sinds een jaar of tien schieten ze als paddestoelen uit de grond: University Colleges. Ze bieden een ander concept van hoger onderwijs: selectiever dan reguliere universitaire opleidingen, breder van aard (geïnspireerd op de brede bacheloropleidingen in Amerika), en met meer intensief onderwijs. Deze eliteopleidingen hebben ook een prijs: het collegegeld is, afhankelijk van de “moederuniversiteit”, rond de twee keer zo hoog als voor een gewone universitaire studie.

De nieuwste ontwikkeling is het University College Fryslan van de Rijksuniversiteit Groningen, vandaag aangekondigd. Het brengt het universitaire onderwijs terug naar Friesland, waar in Franeker na Leiden de oudste universiteit van Nederland stond (maar in 1811 werd opgedoekt). Het UCF biedt een brede bachelor in de sociale wetenschappen, net als veel van de andere university colleges. De UC’s komen tegemoet aan de behoefte in de samenleving; sommige studenten willen een verschil maken in de massauniversiteit.

In een eerdere blog schreef ik al dat Zaanstad zou moeten proberen meer hoger opgeleiden naar de Zaanstreek te trekken. Dat kan via werkgelegenheid en via opleidingen in het hbo of universiteit. Waar de eerdere poging om een hbo-opleiding naar Zaanstad te krijgen mislukte weet ik niet, maar het is niet gemakkelijk om in buitengemeenten van Amsterdam iets op te zetten. Almere had de brede UvA-bachelor Gedrag en Samenleving, die onder de naam Algemene Sociale wetenschappen pas studenten ging trekken toe die al weer lang en breed in de Amsterdamse binnenstad zat.

Een betere mogelijkheid zou een University College Zaanstad zijn. Waarom niet de vlucht naar voren? Of dit College zich op “food” zou moeten richten (bijvoorbeeld in samenwerking met Wageningen Universiteit) weet ik niet; de “house of food” en “first in food” initiatieven zijn volgens sommigen grotendeels mislukt. Een andere sector waar Zaanstad zich op wil richten is de creatieve sector. Juist die sector is een van de Topsectoren van het Nederlandse wetenschapsbeleid; wetenschapsfinanciering behoort tot de mogelijkheden. En wat is, vandaag de dag, creatiever dan de game-industrie? Een brede selectieve universitaire bachelor gericht op de game-industrie; met input vanuit de informatica, pedagogiek, psychologie, communicatiewetenschap, sociologie en bedrijfseconomie. Samenwerkend met de sterke sector uit Amsterdam en omstreken. Op een mooie plek, met studentenhuisvesting op de gaming campus.